Az univerzumban vagy a metaverzumban élsz inkább?

Fekete Ágnes

Csak 1,5 éve ismerkedtem meg a metaverzum szó valódi jelentésével. A metaverzum az a virtuális valóság, amelyben az avatárommal, vagyis a virtuális megfelelőmmel  jöhetek-mehetek, bankolhatok, vásárolhatok virtuális önmagamnak ezt-azt, például virtuális cipőt, de virtuális műalkotásokat (nft-ket) és virtuális földet is akár…, na és virtuális erdőben is sétálhatok…, sőt virtuális bulikba is járhatok. Ha akarok. Ja! Már virtuális párkapcsolatok is vannak ám!

Tudtad, hogy a magány oly mértékben károsítja az egészséget, mintha naponta 15 szál cigit szívnánk el? Ezt valahol valamikor valami kutatásban olvastam, bizonyára brit tudósok csinálhatták…Társas lényként alapvető szükségletünk, hogy minőségi emberi kapcsolatokat alakítsunk ki és tartsunk fent. Enélkül a megtartó háló nélkül testileg-lelkileg tönkremehetünk. Magány az is, amikor egy párkapcsolatban/ családban / közösségben élő ember a kapcsolódásait felszínesnek érzi, ugyanakkor a virtuális térben történő létezés is magányos aktivitás. A 2020 elején kialakuló covid-helyzet csak fokozta az elszigetelődés jelenségét, rászoktatva minket arra, hogy mindent, amit csak lehet, az online térben intézzünk, a személyes érintkezés mellőzésével: könyv-, ruha-, kajavásárlás, képzések, edzések, stb.  

A pandémia óta a mentális egészségünk romlóban van, hiszen – a magunk s családtagjaink életéért való aggódás, az egzisztenciális bizonytalanság miatti szorongás mellett – „megviselődtünk” a kijárási tilalom, a ránk kényszerített fizikai távolságtartás miatt is. Bár már nincs érintkezési tilalom, mégis – a praktikumra hivatkozva – a virtuális térben ragadtunk, egyre jobban elveszünk benne és kapcsolódásaink is többnyire effélék.

Modernizálódó hagyományőrzőként természetesen én is felismertem a virtuális tér és a technológia adta előnyöket és profitálok is belőle – hiszen aki nem halad a korral, az kihal, mint a dínók. Ha Téged is érdekel, hogy mégis miképpen nem haladtak ezek a szegény dínók a korral… A dinoszauruszok állítólag nem a Földbe csapódó aszteroida miatt haltak ki, hanem azért, mert gyorsan lecsökkent a bolygónk légkörének oxigénszintje, a légzőszerveik pedig nem tudtak lépést tartani a változással.

A Gutenberg Galaxis gyermekeként igyekszem lépést tartani a korral, de vannak dolgok, melyekben elkötelezetten éltetem a hagyományokat… Például még mindig szívesebben olvasok – online könyv/e-book helyett – igazi könyveket, melyeknek illata van és amelyeket kézbe vehetek.

…és hiszek a hagyományos kapcsolódásokban, mert kell a közelség, kell az érintés, kell a mosoly, a személyes kisugárzás érzékelésének a lehetősége. Kellenek a szemek. Kellenek a találkozások. Élőben. Az igazi Univerzumban.

Fekete Ágnes

Több, mint 20 éve tartok programokat önismeret, emberismeret, hatékonyságfejlesztés, kommunikáció, változások kezelése és egyéb más témakörökben, valamint életviteli-életmódbeli tanácsokkal látom el azokat, akik hozzám fordulnak. Ha Neked is segítségedre lehetek, várom jelentkezésedet...

Témakörök
Ezekről is szó esik

Hasonló cikkek

Gyász

Amikor szerettünk meghal, mindent, amit csak át kellett adnia, már átadott nekünk – már csak azzal is, hogy tanúi voltunk életének.  A fizikai test halálát a szellem határozza el...

Angyalemberek

Sok angyal van közöttünk, aki nem csupán álruhát öltött, de a születése pillanatában odafenn hagyta az angyal-múltjára való emlékezetét is. Ő maga sem tudja, hogy angyal. Nem emlékszik rá....

A londoni sorházak rejtélye

…és kifürkésztem a méltóságteljes londoni sorházak rejtélyét!! Foglalkoztatott ugyanis, hogy miért lettek ezek a házak ilyen keskenyek és magasbatörőek. A teljes szélességében beépített telkek  mindössze 7 méteresek. Közösek a...

Készültem egy ajándékkal Neked!

Remélem, hogy hasznosnak fogod találni a kis könyvecskémet, amely segíthet elindulni Neked az EGÉSZ-SÉG felé!