A végtelen égbolt is a Tiéd lehet!

„Volt egyszer egy béka, aki  egész életét egy kútban töltötte. Minden alkalommal, amikor a kút nyílásán keresztül az égre nézett, azt gondolta: „Milyen kicsi az ég!”

Egyik nap jött egy tengeri teknős. Látta, hogy a béka a kút fenekén ül.

A béka észrevette, hogy a teknős kíváncsian méregeti, ezért nem tudott várni és azt mondta a teknősnek: „Igazán örömteli az életem a kútban! Mikor kiugrok a kútból, felmászom a külső korlátra. Mikor visszajövök, a kút valamely repedésében megpihenek. Ahogy úszom, a kút vize ellep, de a fejem fölötte pihen. Játszom a sárban, betemetem vele a lábam. Milyen csodálatos élet ez! Kérlek, gyere és tapasztald meg saját magad!”

A béka meghívására a teknős készült, hogy beugrik a kútba. De mielőtt megmozdította volna a bal lábát, a jobb lába fennakadt a korláton. Visszahúzódott a kút oldalához, és elkezdett mesélni a békának a tengerről.
A tengerről hallva a béka ledöbbent, és elkezdte felfogni a kútban töltött életének silányságát…..”

A történet Beihai (az Északi-tenger szelleme)  és Hebo (a Sárga folyó szelleme) között zajló párbeszédből származik a „Zhuangzi” című könyvből.
Hebo úgy gondolta, hogy nincs semmi, ami a Sárga folyóhoz fogható, amíg meg nem pillantotta a nagy tenger végtelenségét.
Beihai azt mondta Hebonak: „Nincs mód arra, hogy megvitassuk az óceánt egy kút alján élő békával a korlátozott környezete miatt. Nincs mód, hogy elmagyarázzuk a jeget a nyári rovaroknak, amik csak a saját évszakuk feltételeit ismerik.”

Tanulság: Ne legyél béka a kút alján aki csak egy kis részét látja az égnek a kút nyílásán át, amikor a végtelen égbolt is a Tiéd lehet!

 

Fekete Ágnes

Több, mint 20 éve tartok programokat önismeret, emberismeret, hatékonyságfejlesztés, kommunikáció, változások kezelése és egyéb más témakörökben, valamint életviteli-életmódbeli tanácsokkal látom el azokat, akik hozzám fordulnak. Ha Neked is segítségedre lehetek, várom jelentkezésedet...

Témakörök
Ezekről is szó esik

Hasonló cikkek

A londoni sorházak rejtélye

…és kifürkésztem a méltóságteljes londoni sorházak rejtélyét!! Foglalkoztatott ugyanis, hogy miért lettek ezek a házak ilyen keskenyek és magasbatörőek. A teljes szélességében beépített telkek  mindössze 7 méteresek. Közösek a...

Vedd észre!

Napokon keresztül ömlött az eső és nyilvánvaló volt, hogy az árvíz el fogja önteni a völgyet. János nyugodtan üldögélt a házában és azt gondolta magában: ” Minden rendben lesz....

Készültem egy ajándékkal Neked!

Remélem, hogy hasznosnak fogod találni a kis könyvecskémet, amely segíthet elindulni Neked az EGÉSZ-SÉG felé!