A Létezés élményekben, kihívásokban és változásokban gazdag élettel áldott meg, melynek köszönhetően az életemet „taníthatom”. Vagyis nem könyvekből összeolvasott okosságokat adok át a programjaimon. Csak olyan témakörökben nyilvánulok meg, amelyekben személyes érintettségem révén már „átégtem” / „átfájtam” és az élettapasztalataimon keresztül is támogathatlak.

Úgy érzed, hogy elakadtál? Félelemmel töltenek el a világunkban, az életkörülményeidben vagy a testedben zajló változások? Életközepi válságban vagy? Segítségre lenne szükséged az újrakezdésben? Aggodalommal tölt el az egzisztenciális helyzeted? Az öregedés, a változókor vagy valamilyen betegséged miatt aggódsz? Kapcsolataid feszültséggel terheltek? Egyedül érzed magad? Keresed a Társad? Elvesztetted a hitedet, hogy Neked is sikerülhet az „Élet”? Hiányzik az EGÉSZ-ség, a teljesség, a beteljesülés, az elégedettség, az öröm érzése az életedből?

Mindezeken én is keresztül mentem és arra jutottam, hogy lehetünk olyan kortalan nők, akik egészségesek és boldogok és sikeresek egyszerre!  

Bár életem első 20 évében kifejezetten hátrányos helyzetűnek tűntem a kommunikációt illetően, ugyanis nem mertem és nem tudtam beszélni mások előtt a stressz és az önbizalomhiány miatt, mégis – tanárként, rádiós műsorvezetőként, sajtóreferensként, trénerként – kommunikációból éltem/élek, több ezer fős nemzetközi eseményeken is tartottam előadásokat.

Még most is emlékszem arra, milyen félelmeken mentem keresztül, amikor úgy döntöttem, hogy 7 év után elengedem a – biztonságos buroknak vélt – állásomat. Azóta is „állástalanul” haladok és éveken át olyan embereket segítettem, akik arra vágytak, hogy eljussanak az alkalmazotti mentalitástól a vállalkozói attitűdön át a vezetővé válásig.

A halál szele az autópályán legyintett meg: az ónos eső lefagyott és – miközben több autó jött mögöttem – háromszor nekicsapódtam a korlátnak. Ésszel nem megmagyarázható, hogyan, de itt vagyok: az égiek az gondolhatták, hogy még dolgom van. Csak a baleset után tört rám a halálfélelem, amikor viszont a pajzsmirigyemen lévő daganat növekedett, volt egy kritikus három nap, amikor folyamatosan rettegtem.

Ciszta a 30-as éveim, daganat a 40-es éveim, ismét ciszta az 50-es éveim elején – megtanították nekem, hogy ha a betegségek lelki hátterét feltérképezzük, megtanuljuk az érzelmeinket áramoltatni és természetes módszerekkel támogatjuk a szervezetünk öngyógyító mechanizmusait, teljesen egészségesre lehet gyógyulni gyógyszerek és műtétek nélkül is.

Az életközepi válság nemcsak az egészségemet érintette, hanem a stabilnak hitt párkapcsolatomat is. Sőt az egzisztenciámat is. Egy rosszul sikerült befektetés, egy rossz időpontban eladott lakás és egy gazdasági válság: így szegényedtem el és találtam magam egy albérletben, ahol egyik hónapról a másikra éltem. Így tudom, milyen az egzisztenciális rettegés: „régóta fiatal” vagy és újra kellene kezdened valahogy az életed, senkire sem számíthatsz és már akármit is dolgoznál, csak legyen valami bevételed.

A nyitottságomnak és a megszállottan végzett szorgos munkának köszönhetően vett csodás fordulatot az életem. Hálózatépítőként 5 év alatt megteremtettem álmaim otthonát egy gyönyörű völgyben, egy erdő szomszédságában és közben olyan „gondjaim” voltak, hogy mit vegyek fel az egyik évben az Atlanti óceán, a másik évben az Indiai óceán partján szervezett White Partyra, amit munkám elismeréséért kaptam.

Mivel régóta vagyok már fiatal,  azt is tudom, hogy az öregedés jelei sem erősítik a női önbizalmat, de azt is, hogy vannak praktikák, melyekkel látványosan lassíthatjuk az öregedési folyamatokat és sejtszinten fiatalodhatunk.

Na és azt is megtapasztaltam, hogy milyen az, amikor végre fellélegzel, hogy na most már az EGÉSZ-SÉGben vagy, azaz egészség is, párkapcsolat is, pénz és karrier is, szabadidő is rendben van: minden egyszerre! Aztán hirtelen történik valami, mert valami mindig megváltozik és – egyre gyorsabban változó világunkban – meg kell tanulnunk profitálni a változásokból.

Emberi kapcsolataink a legnagyobb öröm és egyben a legnagyobb szomorúság forrásai.  Társadalmunkban azonban sajnos mindennapossá váltak a „cserbenhagyásos” pár- és munkakapcsolatok, így veszélyesnek tűnhet igazán megmutatni önmagunkat. Közösségépítő munkám során átéltem azt a lélekemelő érzést, hogy milyen is az, amikor együtt többek lehetünk, mint külön-külön; de megtapasztaltam azt is, hogy – válságok idején – korábban szeretetben és egyetértésben együtt tevékenykedő emberek miként fordulnak ki önmagukból és tépnek egymás húsába.

 Az élettől kapott „katasztrófák”, válságok, veszteségek, betegségek közepette féltem és végtelenül egyedül éreztem magam, azonban kétségem sem volt afelől, hogy ezek olyan tanítások, melyek által több leszek; olyan katalizátorok, melyek előhozzák rejtve maradt képességeimet és arra késztetnek, hogy kihozzam magamból a maximumot.

Válságok nélküli életet nem ismerek.  A változásokhoz való alkalmazkodás és a változtatás képessége az egyéni és társadalmi boldogulásunk feltétele.  A váltás, változtatás, az új szokások kialakítása, azaz a munka, amit el kell végezned, hogy egészséges-sikeres-boldog légy, a Te dolgod. A felelősség a Tiéd: hiszen a Te életedről van szó! Azonban nem kell, hogy egyedül lépdelj az utadon….

Aki segít Neked abban, hogy segíts Önmagadon, az a legtöbbet teszi érted! Talán én vagyok számodra az a személy, aki segíthet (V)ÁLSÁGálló életvezetésed kialakításában.

Készültem egy ajándékkal Neked!

Remélem, hogy hasznosnak fogod találni a kis könyvecskémet, amely segíthet elindulni Neked az EGÉSZ-SÉG felé!