„Jó” ember vagy?

Tele van a világ „jó” emberekkel. Attól ilyen. Az igaz: aljas és az aljas: erényes. – olvasom Müller Péter egyik írásában. Milyen a „jó” ember? Azt hiszi, hogy erkölcsös és tiszta, vagyis nincs vétektudata és nincs kétsége igaza felől… A hibát először nem magában találja meg, hanem a másikban… Ha ilyen „jó” ember az, akivel találkozol, kapcsold be a vészjelző radarodat! –javasolja Müller.

Nem létezik véglegesített „jó” ember – státusz. A múlt cselekedetei nem garantálják a jövőbeni viselkedést. Az emberi természet olyan, mint egy befektetés vagy egy biztosítás tájékoztatójának apró betűs része… Tartogathat meglepetéseket…

Howard Roughan ezt írja – elolvasásra érdemes – regényében, a Vakjátszmában: „Gondolj arra a nőre, aki meggyilkolta a saját gyerekeit, ráadásul ugyanabban a hónapban, amikor megkapta ’az év tanára’ díjat. Vagy ott van a jóravaló családapa, aki több millió dollárt szedett össze jótékony célokra, egy nap viszont kirángatott egy fickót az autójából, és halálra rugdosta – csupán azért, mert a fickó vakmerő módon rá merészelt dudálni, amikor a lámpa zöldre váltott. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a te barátságos, törvénytisztelő szomszédod holnap feldarabolja egy fejszével az egész családját. Csak azt, hogy valahol, valakinek a barátságos, törvénytisztelő szomszédja meg fogja tenni. És ebben a pillanatban az illető ezt még nem is sejti. A helyzet aggasztónak tűnik, de lehet rosszabb is. Te is lehetsz az a szomszéd.”

Veronica Roth szerint mindannyiunkban ott él a gonosz és ennek felismerése önmagunkban az első lépés ahhoz, hogy szerethessünk másokat és megbocsáthassunk nekik.

Igen, ez egy provokatív gondolatsor… Ha van véleményed: írd meg!

Fekete Ágnes

Több, mint 20 éve tartok programokat önismeret, emberismeret, hatékonyságfejlesztés, kommunikáció, változások kezelése és egyéb más témakörökben, valamint életviteli-életmódbeli tanácsokkal látom el azokat, akik hozzám fordulnak. Ha Neked is segítségedre lehetek, várom jelentkezésedet...

Témakörök
Ezekről is szó esik

Hasonló cikkek

Készültem egy ajándékkal Neked!

Remélem, hogy hasznosnak fogod találni a kis könyvecskémet, amely segíthet elindulni Neked az EGÉSZ-SÉG felé!