Ostorférgek a bélfalban

Paraziták

2016-07-26 , Bejegyzés: Egészség
1

…hogy mi van a képen? Ostorférgek a bélfalban! Paraziták. Evés közben ne olvasd ezt a bejegyzést…

Elolvasva kétféle reakció alakulhat ki benned: vagy azt gondolod majd magadban, hogy ez baromság, felesleges pánik keltése, csak kitaláció, amiből egy szót sem hiszel el; vagy pedig elkezdesz kételkedni abban, hogy felette állsz az ilyen “gusztustalan dolgoknak”…, főleg ha érintett vagy valamely alább felsorolt tünetben…

Mik azok a paraziták?

“Úgy vélem, hogy a paraziták jelentik a leginkább elhanyagolt egészségügyi problémát az emberi nem történetében. Tisztában vagyok azzal, hogy ez meglehetősen merész állítás, de 20 éves tapasztalatomra és 20 000 beteg kivizsgálására alapozom ezt.” – írja Dr. Ross Anderson kanadai orvos.

“A parazita olyan organizmus, amely a házigazdáján élősködik: a házigazda alatt téged és engem kell érteni. A parazita párhuzamos életet folytat a miénkkel a testünkön belül, a saját energiánkból, sejtjeinkből vagy az általunk elfogyasztott élelemből táplálkozva. Friss orvosi tanulmányok becslése szerint az észak-amerikai felnőtt lakosság 85 százalékának a testében van legalább egyféle élősködő!” – vélekedik Dr. Anderson.

“Könnyen lehet, hogy te is mit sem sejtő áldozata vagy a parazita járványnak… Ez a járvány nem ismer sem területi, sem gazdasági, sem nemi határokat. Ez egy olyan néma járvány, amelyről a legtöbb orvosnak ebben az országban nincs is tudomása.” (Ann Louis Gittleman, táplálkozási szakértő)

Az ember  100-nál is több,  különböző parazitát hordozhat magában, mikroszkopikus méretűektől kezdve a több méter hosszú galandférgekig. Az élősködők nemcsak a belekben fordulnak elő, hanem a test szinte bármely részében: a tüdőben, májban, az izmokban, a nyelőcsőben, az agyban, a vérben, a bőrben, de akár még a szemekben is!

Paraziták a bőrben

Paraziták a bőrben

Hogyan kerülnek a paraziták a szervezetünkbe?

A paraziták petéi és lárvái leginkább fertőzött élelmiszereken, mosatlan gyümölcsökön és zöldségféléken keresztül kerülnek a szervezetünkbe. A fertőzésnek azonban van egy másik gyakori formája is:

Amikor a kutyád arcon csókol

Amikor a kutyád arcon csókol

Háziállataink többségében fészkel valamiféle féreg, melynek a petéi rendszeresen kikerülnek a környezetbe az állat ürülékén keresztül. Onnan ráragadnak a kutya, macska, stb. bundájára, ahonnan  közvetlenül (simogatás, ölelgetés, csókolgatás útján) vagy  közvetve (levegőn át) az emberbe kerülnek. Ez különösen veszélyes lehet kisgyermekekre – akik ráadásul sokkal odaadóbban szeretik kedvenceiket, mint szüleik – és állapotos anyákra vagy betegekre, akiknek eleve gyengébb  az ellenálló képességük.

Dr. Róna Zoltán, a Kanadai Holisztikus Orvosi Szövetség elnöke írja: “A parazitákra visszavezethető megbetegedések előfordulása Észak-Amerikában ugrásszerűen emelkedik a megnőtt nemzetközi utazások nyomán, a víz- és élelmiszerellátás szennyezettsége, valamint a vegyszerek, a higany és a receptre kapható antibiotikumok túlzott használata miatt… Galandférgek, horogférgek és egysejtű paraziták hosszú sora sokkal elterjedtebb az észak-amerikai lakosságban, mint ahogy a hagyományos orvosi szakértők próbálják elhitetni az emberekkel… A paraziták leginkább nagyban előállított disznóhúsból származó termékekben (szalonna, sonka, hot dog, felvágottak, disznókaraj, stb.) fordulnak elő. De a marha-, csirke-, bárányhús, sőt még a hal is fertőzött lehet.”

A parazitákkal foglalkozó egyik legnépszerűbb könyv (Találd ki, mi jött hozzánk vacsorára) szerzője (Ann Louis Gittleman) írja: “Disznó-galandférget (Taenia solium) úgy kaphat az ember, ha fertőzött, félkész disznóhúst fogyaszt, mint például friss vagy füstölt sonkát és kolbászt… A lárva az emberi izmokban kezd kifejlődni, majd tovább vándorol a központi idegrendszerben más szövetekbe és szervekbe, míg végül a felső vékonybélben köt ki. A disznó-galandféreg súlyos károkat okozhat az emberi szervezetben, amikor a még éretlen lárvák beveszik magukat az izmokba, szívbe, szembe vagy az agyba.”

Miképpen élhetnek ilyen bestiák a szervezetünkben anélkül, hogy azt észrevennénk?

“Erre egyszerű a válasz. – írja dr. Anderson. – A parazita célja az, hogy ne lehessen észrevenni. Egy okos parazita úgy él, hogy ne lehessen észlelni, mivel ha észreveszik, nyilván tesznek valamit annak érdekében, hogy kiirtsák. Ha azt gondolod, hogy a paraziták ostobák, akkor tévedsz!… A maguk módján értelmesek, mert képesek a túlélésre és szaporodásra, ami persze minden egyes élő szervezetnek a célja ezen a bolygón… Szóval, hogyan létezhet egy élősködő a szervezetedben anélkül, hogy észrevennéd? Míg a dolog érdekessége az, hogy ha képes vagy a test jelzéseit megérteni, akkor egész könnyen meg lehet állapítani a paraziták jelenlétét, azonban ha megszokottként fogadod el, hogy nincs elég energiád, és normálisnak számít, hogy beteg vagy, hogy kiütéseid vannak és fájdalmaid, gyakran megfázol és influenzát vagy székrekedést kapsz (és a lista végtelen), akkor sohasem fogod megtudni, hogy van-e parazitád vagy sem.”

Dr. Thomas J. Brooks írja az Orvosi parazitológia alapjai c. könyvében: “A galandférgek az emberi faj legrégebbi parazitái közé tartoznak. Tény és való, hogy egyes fajai annyira alkalmazkodtak az emberi belekben való élethez, hogy a házigazdán (az emberen) semmiféle tünetet sem lehet észlelni.”

Hogyan állapítható meg, hogy vannak-e Benned paraziták?

A hagyományos módszer ennek megállapítására a székletvizsgálat. Ezzel azonban az a probléma, hogy megbízhatatlan. Ugyanis a kifejlett paraziták jelenlétét a belekben a székletmintában megtalálható petéikből állapítják meg; azonban ezek csak akkor lesznek láthatóak (mikroszkóp alatt), ha a giliszta akkoriban petézett. Ha nem, akkor nem lehet kimutatni. Orvosok azt javasolják, hogy három különböző időpontból származó székletmintát adjon le a páciens vizsgálatra, azonban gyakran még ez sem megbízható.
A vércsepp-analízis lehet egy másik módszer, mellyel ki lehet mutatni őket a vérből.

Milyen árulkodó jelei lehetnek annak, hogy az ember szervezetében idegen test élősködik?

A tünetek rendkívül sokrétűek lehetnek. Ann Louise Gittleman a Találd ki, mi jött hozzánk vacsorára (Guess What Came to Dinner) c. könyvében ismerteti a főbb árulkodó jeleket. Az “okos” paraziták  képesek működésük nyomait gyakori, megszokott betegségek tüneteiként feltüntetni.

Paraziták jelenlétére utaló jelek 

Székrekedés: Egyes férgek az alakjuk vagy méretük révén képesek fizikailag elreteszelni a beleket, ezzel nehézzé és ritkává téve a székletürítést.
Hasmenés: Bizonyos paraziták olyan anyagot (prostaglandin) termelnek és bocsátanak az ember szervezetébe, amelytől a széklet gyakran vizessé válik.
Szél és hascsikarás, felfújódás: Vannak élősködők, melyek a felső vékonybélben élnek, ahol gyulladást okoznak, amitől szél képződik és felfúvódik az ember. Ezt csak fokozhatja egyes zöldségfélék, mint pl. a bab, fogyasztása. Ha valakinek a hasa gyakran és kitartóan felfúvódik, az az egyik legbiztosabb jele lehet a  betolakodók jelenlétének.
Érzékeny bél-szindróma: A paraziták irritálhatják a bél belső falát, ami ettől begyulladhat és nem képes megfelelően felszívni tápanyagokat, különösen zsiradékokat, melyek megjelennek a székletben.
Ízületi és izomfájdalmak: A paraziták vándorolnak a szervezetben, és képesek beágyazódni az ízületekbe és izmokba. Amikor ez bekövetkezik, egyszer csak jelentkezik a fájdalom, amit az orvosok legtöbbször ízületi gyulladásnak vélnek (arthritis).
Vérszegénység: Vannak olyan bélférgek, melyek ráakaszkodnak a belek belső falára, és onnan szívják el maguknak az élelmet. Ha elég sok van belőlük jelen – ami szaporaságuk miatt gyakran megesik -, akkor elég vérveszteséget okozhatnak a házigazda számára ahhoz, hogy vasszegénység vagy vészes vérszegénység alakuljon ki.
Allergia: A paraziták ingerlik, olykor pedig átfúrják a bél belső védő rétegét, amin ezáltal nagy, megemésztetlen molekulák juthatnak át. Ettől akcióba lendül az immunrendszer, és elkezd több eosinophilt termelni, amitől begyulladhatnak egyes szövetrészek allergiás tüneteket okozva.
Bőrbajok: Bélférgek csalánkiütést, pörsenést, ekcémát és egyéb allergiás jellegű bőrbajokat okozhatnak. Kelések, sebek és kóros elváltozások szintén bekövetkezhetnek.
Granulomák: A granulomák olyan daganatszerű csomók, amelyek elhalt parazita lárvákat vagy petéket fognak körül. Legtöbbször a vastagbél és a végbél falán alakulnak ki, de megtalálhatóak a tüdőben, májban, hashártyában és a méhben is.
Idegesség: A paraziták ürülékéből származó mérgező anyagok ingerelhetik a központi idegrendszert. Az ingerültséget és idegességet gyakran az egész szervezetet behálózó élősködők okozzák. Gyógynövényes tisztítókúra elvégzése után sokan állítják, hogy addig mogorva házastársaik, rokonaik kedvesebbé, türelmesebbé válnak. “Az elmúlt évek leghíresebb galandférge – írja Gittleman – a már elhunyt Maria Callas operaénekesnőé volt. Ő komoly súly- és bőrproblémákkal küzdött. Miután felfedezték nála, majd eltávolították belőle a galandférget, a testsúlya lement, a bőre helyrejött, a szeszélyes magatartása pedig megnyugodott.”
Alvászavarok: Többszöri felébredések éjszaka, főleg 2 és 3 óra között, amikor a máj próbálja eltávolítani a szervezetből a paraziták által kibocsátott mérgező anyagokat. Egy másik ok lehet a végbél viszketése, ami abból adódik, hogy egyes gilisztáknak az a szokásuk, hogy a végbélen kívül petéznek le éjszakánként. Ez a mozgás okozza a viszketést. Dr. John Matheson írja: “A végbélgiliszták, melyek többnyire a vastagbél alsó felében élnek, gyakran kijönnek, hogy lepetézzenek a végbélnél, amitől létrejön a ‘híres viszkető fenék’. A vakaródzás azután elterjesztheti a petéket mindenfelé az ágyban; az ágynemű mozgatása révén pedig a levegőbe kerülnek, majd szájon át vissza az emberi szervezetbe, ahol kifejlődnek.”
Fogcsikorgatás: Parazitákkal fertőzött felnőtteknél és különösen gyerekeknél gyakran megfigyelhető a fogcsikorgatás jelensége éjszaka.
Krónikus kimerültség: A krónikus kimerültség tünetei közé tartozik a fáradtság, influenza jellegű panaszok, levertség, a koncentrációs képesség hiánya és a rossz memória. A paraziták ezeket a fizikai, szellemi és érzelmi problémákat azzal okozzák, hogy elvonják a szervezettől a fontos tápanyagokat, amely ezek hiányában nem tud megfelelően működni.
Immunrendszerbeli zavarok: A paraziták csökkentik az immunrendszer hatékonyságát azzal, hogy akadályozzák az immonuglobulin A (IgA) elválasztását. Jelenlétük folyamatosan működésben tartja a védekezési rendszert, amely a hosszú távon fennálló készültség miatt idővel kimerül. Így a szervezet védtelenné válik baktériumos vagy vírusos fertőzésekkel szemben.

Ezeken kívül árulkodó jelek, illetve következmények lehetnek még a következők: hízás, túlzott éhségérzet, fogyás, rossz szájíz és lehelet, fájdalom a köldök körül, gyors szívverés, homályos látás különösen lehajolásnál és felállásnál, viszkető orr vagy fül, nyáladzás alvás közben, asztma, cukorbetegség, epilepszia, pattanások, migrén, sőt a  szívbetegség és a rák is.

A szakértők többsége óvatos és “lehetséges kapcsolatról” beszél a tömeges megbetegedések és a paraziták között. Azonban vannak olyan orvosok is, mint Dr. Hulda Clark, Ph.D, aki a Gyógyír mindenféle rákra című könyvében azt bizonyítja, hogy az összes rákot egy bizonyos parazita (fasciolopsis buskii) okozza. Úgy véli, ha ettől megszabadítják a beteget, akkor elmúlnak a daganatok.

Az elhanyagolt vastagbél
A férgek legnagyobb számban a vastagbélben élnek. Az angliai Királyi Orvosi Akadémia megállapítása szerint a betegségek és kellemetlen érzések 90 százaléka közvetve vagy közvetlenül összefüggésben van a tisztátalan vastagbéllel. Az akadémia 36 különböző méreganyagot azonosított, melyek a szennyezett vastagbélben termelődnek. Ezek a toxinok beszivárognak a véráramba, és nagyban károsítják az egészséget. Dr. Bernard Jensen szerint, aki a világ egyik vezető szaktekintélye a vastagbélkutatás és -gyógyítás terén, a 40 éven felüli felnőttek vastagbelében átlagban 2 kilótól 12 kilóig terjedő lerakódás van. Ebben a ki nem ürített hulladékrétegben nyüzsögnek a kisebb-nagyobb paraziták, lassan, de biztosan mérgezve hordozójuk szervezetét.

Orsóférgek a bélben

Orsóférgek a bélben

Elhízás

Dr. Donald Kelley szerint az elhízásnak gyakran paraziták az okai, amelyek elvonják a tápanyagot a szervezettől. A parazitáknak jutnak a “legjobb falatok”, mivel az emésztőrendszerbe kerülő élelemből elfogyasztják a tápanyagok nagy részét, így csak “morzsákat” hagynak a gazdának. Ilyenkor  egyre többet és többet kívánunk enni, mivel szeretnénk pótolni a hiányzó vitaminokat.  A paraziták is okozhatják azt, ha valaki  – bár egészségesen táplálkozik, sportol és táplálkozáskiegészítőket, vitaminokat is szed –  mégsem tud fogyni.

Az  egészséges táplálkozás egy előzetes “parazitairtó hadjárattal” hatékonyabb lehet

A terület szakértői azt javasolják, hogy fogjunk  parazitairtó kúrába, ha a hagyományos orvosi kezelés vagy gyógyszer nem képes megszüntetni egy-egy hétköznapi betegséget. Ha nem teszünk lépéseket arra, hogy a vastagbelet megtisztítsuk a sok-sok lerakódott anyagtól és a benne viruló élősködőktől, akkor tulajdonképpen fokozatosan mérgezzük a saját szervezetünket.
“Ki kell tisztítanunk a felgyülemlett székletanyagot a vastagbélből – mondja dr. Brian Carpenter -, annak érdekében, hogy elkerüljük az önmérgezést. Amikor a test igyekszik tápanyagot magába szívni a vastagbélen keresztül, amely el van tömődve, valójában mérgező székletanyagot tud csak felszívni. A toxinok megállítják az enzimeket is, melyek hiányában semmi sem működik megfelelően a szervezetben. Most kezdjük csak jobban megérteni, hogy miért kezdődik a betegségek 90 százaléka a vastagbélben, melyeket a mérgező anyagok plusz a tápanyagok hiánya okoz a sejtek szintjén.”

A tisztítás mindenki számára elengedhetetlen

Lehet, hogy ezt gondolod magadban: Ah, én kétszer zuhanyozom naponta, rendszeresen cserélem és mosom a ruháim, megmosom a kezem hazaérkezéskor és még evés előtt is, nem csókolózom a macskával, rendszeresen takarítok és még az étkezésemre is odafigyelek; hogy a manóba lehetnének nekem ilyen szörnyűségek a testemben?! Hm, lehetnek…

Paraziták irtása kurkumával: A kurkuma nevű indiai fűszer őrölt szegfűszeggel együtt az egyik legjobb parazitaölő. Nem csak erre jó, hanem gyulladásgátló és koleszterincsökkentő is, daganatos terápiákban is igen hatékony lehet: Turmeric (kurkuma kapszulázva, 95%-os kivonat)

Káposzta a férgek ellen: Este, lefekvés előtt egy egész, de legalább fél káposztát fogyasszunk el vagy préseljük ki a levét.

Fokhagyma és vöröshagyma: A fokhagyma és a vöröshagyma sok más, szervezetünkre gyakorolt hasznos tulajdonságai mellett parazitaölő anyagokat is tartalmaznak.

Komplex méregtelenítő és féregirtó program: A belek megtisztítása a bélsártól és a parazitáktól együttesen lehetséges az alábbi két gyógynövénykomplex segítségével:

10 napos béltisztító program: Indestinal Cleansing Program 
Parazita- és féregirtás: Para Cleanse

Mit veszíthetsz, ha elvégzel egy parazita- és béltisztítást? Csak az esetleges parazitáidat és a bélfaladra lerakódott bélsaradat…

Én évente kétszer nagytakarítást végzek. Nemcsak abban a házban, ahol a testem lakik, hanem abban a testben is, amelyben a lelkem…

Ha kérdésed van, ha segítségedre lehetek: írj vagy hívj!

Hozzászólások

Fekete Ágnes

16 éve tartok tréningeket önismeret, emberismeret, hatékonyságfejlesztés, kommunikáció, változások kezelése és egyéb más témakörökben; 11 éve pedig életmódbeli tanácsokkal látom el azokat, akik hozzám fordulnak. Ha segítségedre lehetek, várom jelentkezésedet...

Fekete Ágnes

16 éve tartok tréningeket önismeret, emberismeret, hatékonyságfejlesztés, kommunikáció, változások kezelése és egyéb más témakörökben; 11 éve pedig életmódbeli tanácsokkal látom el azokat, akik hozzám fordulnak. Ha segítségedre lehetek, várom jelentkezésedet...

AKTUÁLIS RENDEZVÉNYEK

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEK

 • Hogyan maradhatsz állandóan motivált?

  Hogyan maradhatsz állandóan motivált?

    Talán Téged is érdekel, hogy mi az állandóan motiváltnak tűnő emberek titka.  “Hogyan maradhatok állandóan motivált?” – kérdezték Sadhgurut. …Tovább »
 • Ébresztő!!!

  Ébresztő!!!

  Hogyan lehet 2023 életed egyik legjobb éve? Ha ráébredsz néhány dologra, amit persze tudsz már,  sokat segíthet… Ha kristálytisztán tudod, …Tovább »
 • A húsvéti locsolkodásról másképpen

  A húsvéti locsolkodásról másképpen

  Húsvét hétfőn elindulni locsolkodni? Apák és fiaik kényszerű kötelességnek élik meg vagy legyintenek rá, hogy ez korunkban már „lejárt lemez”. …Tovább »

LIKE-old Facebook oldalam hogy értesülj minden frissítésemről. Köszi!

BEZÁR