„Csodamag”

Oscar Wilde szerint a grapefruit egy olyan citrom, amely kapott egy lehetőséget az élettől… Szerintem nem is akármilyet… Nekem állandó útitársam… Számos módon fordíthatjuk javunkra a grapefruit „csodamagjának” áldásos hatásait…

Körülbelül 20 évvel ezelőtt történt, hogy egy floridai orvos, aki szabadidejében szívesen kertészkedett, egyszer csak azt vette észre, hogy az általa készített komposztban a grapefruitmagok nem akarnak elrothadni. Ez felkeltette az érdeklődését, hogy közelebbről is megvizsgálja a grapefruit magját és a világ számos kutatóintézetével együttműködve, megpróbálja megfejteni a „csodamag” rejtélyét.

Természetes antibiotikum
A grapefruitmag-kivonat bioflavonoidot, glikozidot, C vitamint és fehérjéket tartalmaz. A készítményt a gyümölcs magjából és a gyümölcshús egyes részeiből nyerik. A mag hatóanyagai elpusztítják a kórokozók citoplazmájának membránját és szabályosan „kiéheztetik” őket anélkül, hogy az emberi szervezetet károsítanák, ezáltal természetes módon semmisíti meg a vírusokat, baktériumokat, gombákat és parazitákat.
A kutatási eredmények igen figyelemreméltóak voltak. Kimutatták, hogy a magból készített kivonat már kis töménységben is ugyanolyan hatásos, mint bármelyik hagyományos antibiotikum. Az immunrendszert mozgósítja és egyaránt hatékonyak baktériumok, vírusok, gombák, és egysejtű parazitákkal szemben, azzal a lényeges különbséggel, hogy a hasznos bélbaktériumokat nem károsítják. Mellékhatást, azaz hasmenést csak az okozhat, ha a megengedett adagot négyezerszeresen túllépi valaki.
A tapasztalatok azt mutatják, hogy alkalmazása elsősorban a gyomor-és bélpanaszok, a gombás betegségek, meghűlések, torok-, orr-, fülfertőzések, köröm-, bőrgombás betegségek, fogínygyulladás és hüvelyfertőzés esetén válik be.

Alkalmazott természet
Amerikai klinikákon a kórházi fertőzések kivédésére a hagyományos tisztítószerekbe grapefruitmag-kivonatot csepegtetnek. Ily módon tisztítják az ágyneműt, a padlót, valamint az orvosi műszereket és a műtőket. Sikeres kísérletek történtek arra is, hogy a víz fertőtlenítésében (ivóvíz, uszoda) felváltsák a klórt grapefruitmag-készítményekre.
A hatóanyagok lebomlása során káros melléktermék nem keletkezik, így a környezetet sem károsítja. A grapefruitmag kivonat fertőtlenítő és csíraölő hatása miatt helyet kaphat a csecsemőápolásban, valamint a bőr különböző sérüléseinek kezelésében.

Babaápolás
A babaápolásnál használhatjuk fertőtlenítésre (20 csepp kivonatot cseppentsünk 1 liter vízhez, jól keverjük el, majd 20-30 percre tegyük az oldatba a cumikat vagy játékokat); a babapopsin megjelenő kiütések (pelenka dermatitisz ) kezelésére (10 csepp kivonatot keverjünk el egy-két evőkanál babaolajjal, és ezzel finoman kenjük át az érintett területet).

Sebek
Rovarcsípés esetén csillapíthatja a fájdalmat, megakadályozhatja a seb elfertőződését. Csepegtessünk néhány csepp kivonatot a fájdalmas vagy viszkető területre, és finoman masszírozzuk bele. Csecsemő bőrére ne kerüljön a kivonat hígítás nélkül, de érzékeny bőrűek esetében is érdemes vízzel vagy olajjal hígítva használni.
Ha lábunkat hólyagosra dörzsölte a cipő, cseppentsünk a kivonatból közvetlenül a hólyagra vagy a tapaszra, amivel leragasztjuk. Horzsolások és karcolások is jól kezelhetők vele: csillapítja a fájdalmat és fertőtlenít.
Horzsolásainkat vagy késsel ejtett sebeinket könnyen és gyorsan fertőtleníthetjük grapefruitcseppes oldattal. Tegyünk egy pohár vízhez 10 csepp kivonatot és öblítsük le vele a sérült részt. Én koncentráltan belecsepegtetem a sebbe…

Egyéb felhasználási területei:
• Vírusos szemölcs (verucca), herpesz vagy nátha esetén;
• A szájüreg és a fogak, kisebb fekélyek, szájpenész, gombás fertőzés, rossz lehelet, szuvasodás, fogkő, fogínygyulladás esetén;
• A torok és az orr fertőtlenítésére nátha, köhögés, rekedtség, torokfájás, gégegyulladás esetén;
• Szőrtüszőgyulladás, vágott seb, bőrkiütés, övsömör, ekcéma, szemölcs, bőrgomba, korpásodás, fejtetű esetén külsőleg;
• Gyomor-, bélrendszeri problémáknál: hasmenés, gombásodás estén, ezen kívül étvágy- és emésztésjavító, segít a normális bélflóra rendezésében;
• Aromaterápiás módszerként a fürdővízhez keverve vagy inhalálásra, gargalizálásra;
• Kiváló konzerváló hatása miatt befőttek eltevésekor, természetes kozmetikumok tartósítószereként meggátolja a penészedést;
• Krémekbe keverve hatékony ellenszere az ekcémának, herpesznek, pattanásoknak, fertőzéses eredetű bőrkiütéseknek;
• Izzadó lábak, intim testrészek szagtalanításában szintén hatékony;
• Háztartási fertőtlenítőszerként is rendkívül eredményes: élelmiszerek – zöldségek, gyümölcsök, húsok lemosására, takarításnál, klímaberendezések, hűtőszekrények, úszómedencék, házi szökőkutak, betegszobák fertőtlenítésére, penészedés gátlására, mosásnál ruhaneműk fertőtlenítésére;
• Napi 5 csepp 1 dl vízben megelőző hatású lehet a hideg évszakokban. Ha megfázunk, influenzásak leszünk: napi 3 x 15-20 csepp hatékony javulást eredményez. Hasznos az olajfalevél kivonat (természetes antibiotikum) szedése is mellé.

A kutatások szerint több száz baktériumtörzset és a gombák többségét képes a grapefruitmag kivonat elpusztítani. Nem meglepő hát, ha az antibiotikumokkal, melyek használata mellett gyakran „elgombásodunk”, a grapefruitmag olaj konkurenciának számít. A hatásért a flavonoidok és glikozidok felelősek, melyek meggátolják, hogy a kórokozók a saját anyagcseréjük számára fontos aminosavakat felvegyék. Ezenkívül a mikroorganizmusok (baktériumok, gombák) sejtfalából elvonnak egyes anyagokat és emiatt a sejtek teljesen szétesnek, a kórokozók „elvéreznek”.

Mire használhatjuk még a grapefruitmag kivonatát?

Afták
A szájnyálkahártya fájdalmas fekélye esetén naponta többször is öblögessük át a szánkat grapefruit cseppes oldattal, 2 dl vízbe tegyünk 10 cseppet.

Berepedt szájzug
8 csepp kivonatot tegyünk 1 evőkanál olívaolajba, ezzel masszírozzuk be többször is az érintett területet. Ugyanígy használhatjuk kicserepesedett ajkak kezelésére is.

Ekcéma
2 evőkanál olívaolajba tegyünk 10 csepp grapefruitmag kivonatot, ezzel kenjük be naponta többször is az érintett bőrrészt. Ekcémánál és pattanásoknál is segít a kivonatot tartalmazó vízzel történő lemosás is.

Lábgomba
Egy kis vattapálcikát itassunk át hígítatlan grapefruitmag kivonattal: ezzel ecseteljük be reggel és este a bőrt.

Torokfájás
Langyos vízbe csepegtessünk 10 csepp kivonatot, majd kétóránként gargarizáljunk vele. Ezenkívül naponta 4-6-szor 5 cseppet tegyünk vízbe és igyuk meg.

Tyúkszem
Reggelente grapefruitmag cseppes vattapálcikával ecseteljük be a bőrt. Este 10-15 perces lábfürdőt vegyünk, ehhez is cseppentsünk 10 csepp kivonatot. Majd töröljük szárazra a lábakat, és tegyünk rá éjjelre egy sebtapaszt, amelyet előzetesen 3 csepp grapefruitmag-olajjal itattunk át.

Rovarcsípés
A kellemetlen viszketés és égés hamarabb megszűnik, ha a csípés helyét grapefruit kivonattal alaposan bemasszírozzuk.

Szájhigiénia
A fogmosást követően esténként a fogkefére 3-6 csepp kivonatot teszünk, s azzal a fogakat és a fogínyt alaposan átdörzsöljük.

Fogínygyulladás
Naponta 3-szor 1-2 csepp oldatot masszírozzunk be az ujjunkkal a fogínybe. Ha fogzuhanyt is használunk, 5 cseppet tegyünk a vízbe.

Gyomorfájás
6 héten keresztül naponta 3-szor 10 cseppet vegyünk be egy pohár vízzel. Amennyiben a gyomorfájás 1 héten belül nem szűnne meg, forduljunk szakemberhez.

Orrmelléküreg-gyulladás
Fél dl langyos vízbe 4 csepp oldatot tegyünk, majd egy szemcseppentő pipettával 5 cseppet tegyünk mindegyik orrlyukba. Szívjuk fel jó alaposan, majd fújjuk ki az orrunkat erősen. Az egész eljárást ismételjük meg naponta 3-szor.

Pattanásos bőr
Negyed liter vízbe tegyünk 15 csepp kivonatot és ezzel mossuk le a pattanásos részt. Végül masszírozzuk be a nedvességet a bőrbe és leöblítés, törlés nélkül hagyjuk megszáradni.

Korpás fejbőr
Hajmosás után 10 csepp grapefruitmag kivonatot egyenletesen oszlassunk el a fejbőrön, masszírozzuk be gondosan, majd szárítsuk meg a hajat.

Székrekedés
Minden étkezéskor 1 pohár vizet apránként kortyoljunk el 10 csepp grapefruitmag kivonattal.

Vírusos szemölcs
Naponta 3 x 3 cseppet tegyünk a szemölcsre. Este vegyünk kéz- vagy lábfürdőt, benne 15 csepp kivonattal.

Amit még érdemes tudni a „csodamag” használatával kapcsolatban:

Szembe ne csepegtessük, citrus allergiások ne használják! Várandós anyukák is szedhetik és csecsemőknek is adható. A legjobb az a grapefruitmag kivonat, mely nem alkoholos és nem keserű…

Ha további kérdésed van a témával kapcsolatban, írj vagy hívj!

Fekete Ágnes

Több, mint 20 éve tartok programokat önismeret, emberismeret, hatékonyságfejlesztés, kommunikáció, változások kezelése és egyéb más témakörökben, valamint életviteli-életmódbeli tanácsokkal látom el azokat, akik hozzám fordulnak. Ha Neked is segítségedre lehetek, várom jelentkezésedet...

Témakörök
Ezekről is szó esik

Hasonló cikkek

Tudományos varázslat

Használom azt a különleges fiatalító programot, melynek eredményeit a képen láthatod egy idősebb hölgy kézfején … Lenyűgözőnek tartom, hogy mire képes a felnőtt őssejt-technológia, a DNS-ek kijavítása és a...

Hasmenés – Nyári nyavalyák 1.

Praktikák – nyári nyavalyák kivédésére – napimádóknak, egzotikus országokban kóborlóknak, túrázóknak, táborozóknak, vitorlázóknak, horgászoknak és azoknak, akik csak hallomásból akarnak értesülni arról, hogy létezik olyan, hogy hasmenés… A körülmények...

Naptejellenes napimádó

Naptejellenes napimádó vagy? Én az vagyok. Napozom a melanoma ellen. Szerintem nem vagyok teljesen őrült. Bár imádom a napsugarakat „belélegezni” a bőrömön át, délben azért árnyékba vonulok. A dél...

Paraziták

…hogy mi van a képen? Ostorférgek a bélfalban! Paraziták. Evés közben ne olvasd ezt a bejegyzést… Elolvasva kétféle reakció alakulhat ki benned: vagy azt gondolod majd magadban, hogy ez baromság, felesleges...

Húgyúti fertőzés

A nők nagyobb eséllyel vannak kitéve a húgyúti fertőzés veszélyének, mert a húgycsövünk rövidebb és közelebb található olyan potenciális „veszélyforrásokhoz”, mint a hüvely és a végbél, ahonnan kórokozók kerülhetnek...

Női gondok

Menstruációs problémák, a hormonháztartás felborulása, ciszta, mióma, daganat, endometriózis, hüvelyfolyás…  Női gondok a legintimebb területeinket… Az orvos többnyire férfi… Ráadásul nem szeretjük, ha műteni akarnak minket…,  a  gyógyszerekkel való...

Rizs-ológia

Szenvedélyes rizsevő lettem. Ez nem rizsa… Balin heteken át, minden egyes nap fogyasztottam „nasi gorenget”, azaz sült rizst. Reggelire is. Jótékony hatásait megtapasztalva már értem a makrobiotikus tanács bölcsességét,...

Kiegészítők

Szükségesek a táplálék kiegészítők? Nagyapám sem szedett semmi bogyót, mégis milyen sokáig élt egészségesen! – egyre ritkábban hallok ilyesféle kijelentéseket. Mára már egyre nyilvánvalóbb, hogy az a bizonyos nagyapa...

Készültem egy ajándékkal Neked!

Remélem, hogy hasznosnak fogod találni a kis könyvecskémet, amely segíthet elindulni Neked az EGÉSZ-SÉG felé!