naptejelllenes napimádó

Naptejellenes napimádó

2016-07-27 , Bejegyzés: Egészség
1

Naptejellenes napimádó vagy? Én az vagyok. Napozom a melanoma ellen.

Szerintem nem vagyok teljesen őrült. Bár imádom a napsugarakat “belélegezni” a bőrömön át, délben azért árnyékba vonulok. A dél nekem kb. 10.30 -tól 15.00 óráig tart. A maradék időben naptej nélkül napozom Magyarországon. Idegenkedem a napellenes kencéktől, igyekszem kerülni őket.

A melanomának semmi köze a napozáshoz, leégni viszont nem szabad

Szendi Gábor egyik írása teljesen megnyugtatott hozzáállásomat illetően. Az általa felsorakoztatott tanulmányokból a következők derülnek ki.  Egyrészt: minél délebbre megyünk (mediterrán országok), annál ritkább a melanoma a helyi lakosok körében (!); pedig ha a napozás ártalmas, éppen az ellenkezőjét várnánk. Másrészt: akik foglalkozásuk miatt folyamatosan ki vannak téve a napnak, azoknál kisebb a melanoma kockázata az átlaghoz képest. A rendszeres napozás tehát véd a melanoma ellen, az alkalmi napozgatások és leégések viszont fokozzák a melanoma kockázatot. Nem a napozás maga okoz melanomát, hanem az ismételt leégések okozta bőrsérülések.
Allen J. Christophers “A melanomát nem a napsütés okozza” című tanulmányában kijelenti: a melanomának semmi köze a Naphoz. 1969 és 1990 között végzett 14 vizsgálatból 7 nem találta kapcsolatot a melanoma és a napozás közt, 5 védőfaktornak találta a napozást, s mindössze 2 talált kapcsolatot a napozás és a melanoma között.
Marianne Berwick és kollégái  528 melanomást újravizsgálva bizonyították, hogy a melanoma kialakulását követő napozással töltött idő arányában csökkent a halálozás.  A rendszeresen napozó melanomásoknak 60%-al volt jobb a túlélési esélye. Stefano Rosso és munkatársai 2008-ban 260 melanomás vizsgálatával megerősítették ezt az eredményt: akik sokat napoztak, azoknak 40%-ra csökkent a halálozási valószínűsége azon melanomásokhoz képest, akik nem szerettek napozni.

Bűntudatos melanomások

Myles Cockburn és munkatársai szerint  – mivel a közegészségügyi propagandában évtizedek óta nyomatják a napozás és melanoma közötti kapcsolatot -,  aki melanomát kapott, az bűntudatától hajtva elfogultan túlbecsüli múltbeli napozásait. Aki viszont nem lett melanomás,  az saját “helyes” (azaz a közegészségügyi propagandának megfelelő) napozási szokásainak tulajdonítja, ezért alulbecsüli a napon töltött átlagos időt.

Miért véd a napozás a melanoma ellen?

Ugyanazért, amiért véd a rákkal szemben is – írja Szendi Gábor.  Frank Longstaff Apperly amerikai patológus már 1941-ben leírta, hogy Északról Dél felé haladva egyre csökken a (nem bőr eredetű) rákos halálozások száma. Negyven évvel később a Garland-fivérek bizonyították, hogy Amerika északi államaiban a déli államokhoz képest kétszer gyakoribb a vastagbélrák halálozás. Ikuko Kato és munkatársai 1985-ben a hasnyálmirigy, gyomor, végbél, petefészek és epehólyag rák kapcsán mutatták ki az Észak-Dél irányú fordított kapcsolatot. Edward D. Gorham és a Garland testvérek 1990-es szovjet vizsgálata kimutatta, hogy a Szovjetunióban északon háromszor több a mellrákos eset, mint délen. Gary G. Schwartz és Barbara S. Hulka 1990-es elemzése pedig a prosztatarák kapcsán mutatta ki az Észak-Dél grádienst.

Nyáron is téli kabát és símaszk?

Totális védelem a nap ellen...

Totális védelem a nap ellen…

Miért kevesebb a daganatos elváltozás délen? A D vitamin miatt, mely az immunrendszert erősíti. Vagyis erősítené  – írja Szendi Gábor -,  ugyanis a lakosság gyakorlatilag szinte egész évben D vitaminhiányban szenved, hála a bölcs közegészségügyi programoknak, amelyek nyáron is a télikabátot és a símaszkot tekintik a legbiztonságosabb viseletnek.
A Garland testvérek 2006-os összefoglalója megerősítette az összefüggést a daganatos elváltozások (a vastagbélrák, mellrák, prosztatarák, petefészekrák) és a D vitamin hiánya között.

Tehát miért is véd a napozás a melanoma ellen? Mert a D vitamin véd a rák ellen

A melanoma-ellenes küzdelem teljes tévútra vitte a civilizált világot: nem csökkent, hanem nő a melanoma gyakorisága és mellette terjed a mellrák, prosztatarák, stb. Miért? Mert a nagy védekezésben népességszintűvé vált a D vitamin hiány.

Kenjünk valamit magunkra?  

A legjobb volna semmit – vélekedik Szendi Gábor.  A D vitamin szintézist ugyanis nem kell kivédeni, csak a leégés ellen kell védekezni: úgy, hogy fokozatosan szoktatjuk magunkat a naphoz.

Mi van a naptejekben?

Johan Westerdahl és munkatársai felfedezték, hogy Svédországban azoknak az ötven év alattiaknak, akik mindig használtak naptejet, több mint háromszoros kockázatuk volt a törzsön kialakuló melanomára, mint azoknak, akik soha nem használtak naptejet. Egy 2000-ben Lyonban tartott, a napozó krémek bőrrák ellenes hatását vizsgáló konferencia összefoglalója szerint 15 vizsgálatból 8 úgy találta, hogy a naptej használata akár 2,6-szeresére is növelheti a melanoma kockázatát, 4 hatástalannak, 3 pedig védőhatásúnak találta a napozószereket. A legnagyobb gond a naptejekkel, hogy legtöbbje csak az UVB ellen véd és átengedi a sokkal perzselőbb és mélyre hatolóbb UVA sugarakat. További probléma, hogy rengeteg naptej káros, mi több, rákkeltő anyagokat tartalmaz, vagy pedig a napfény hatására (!) lebomlik. Az Amerikában tevékenykedő független környezetvédő szervezet, az Environmental Working Group 785 forgalomban lévő napozószert vizsgált meg: ezeknek csak  17%-a nyújt megfelelő védelmet károkozás nélkül!

Hát így lettem én naptejellenes napimádó…, akármit nem szeretek magamra kenni. Így vagyok a “ki -tudja-mi-van-benne” tartalmú  szúnyog- és kullancsriasztó spray-kel …, na és egyébként az arckrémekkel és testápolókkal is…

Te is naptejellenes napimádó avagy  inkább naptejkenegető napkerülő vagy? Esetleg”középen” van a Te igazságod? A döntés hatalma a Tiéd. A Te életed, a Te felelősséged… Mivel pro és kontra is tudunk érveket találni, legyen szó akármiről, vezéreljen a napozás ügyében is a belső iránytűd

Hozzászólások

Fekete Ágnes

16 éve tartok tréningeket önismeret, emberismeret, hatékonyságfejlesztés, kommunikáció, változások kezelése és egyéb más témakörökben; 11 éve pedig életmódbeli tanácsokkal látom el azokat, akik hozzám fordulnak. Ha segítségedre lehetek, várom jelentkezésedet...

Fekete Ágnes

16 éve tartok tréningeket önismeret, emberismeret, hatékonyságfejlesztés, kommunikáció, változások kezelése és egyéb más témakörökben; 11 éve pedig életmódbeli tanácsokkal látom el azokat, akik hozzám fordulnak. Ha segítségedre lehetek, várom jelentkezésedet...

AKTUÁLIS RENDEZVÉNYEK

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEK

 • Hogyan maradhatsz állandóan motivált?

  Hogyan maradhatsz állandóan motivált?

    Talán Téged is érdekel, hogy mi az állandóan motiváltnak tűnő emberek titka.  “Hogyan maradhatok állandóan motivált?” – kérdezték Sadhgurut. …Tovább »
 • Ébresztő!!!

  Ébresztő!!!

  Hogyan lehet 2023 életed egyik legjobb éve? Ha ráébredsz néhány dologra, amit persze tudsz már,  sokat segíthet… Ha kristálytisztán tudod, …Tovább »
 • A húsvéti locsolkodásról másképpen

  A húsvéti locsolkodásról másképpen

  Húsvét hétfőn elindulni locsolkodni? Apák és fiaik kényszerű kötelességnek élik meg vagy legyintenek rá, hogy ez korunkban már „lejárt lemez”. …Tovább »

LIKE-old Facebook oldalam hogy értesülj minden frissítésemről. Köszi!

BEZÁR