Pénz ! Hogyan gondolkozunk róla?

Ha a gondolatainknak teremtőereje van és a külvilág  belső világunk tükröződése, érdemes megvizsgálnunk, hogy egy milliomos avagy egy koldus gondolkodásmódjával rendelkezünk-e.

Pénzügyi modellünk a pénzzel kapcsolatos gondolataink, érzéseink és tetteink kombinációja. Honnan származnak a gondolataink? Lehet, hogy rosszul hangzik, hogy igen kevés eredeti gondolatunk van…, ugyanakkor mégis érdemes megvizsgálni, miképpen visszük tovább azokat a gyermekkorunkban bevésődött ideákat, melyeket másoktól kaptunk: szüleinktől, testvéreinktől, barátainktól, tekintélyszemélyektől, tanároktól, vallási vezetőktől és a médiából.

Mit hallottál, mit láttál és mit tapasztaltál gyermekkorodban a pénzről, a gazdagságról és a gazdagokról? Neked milyen valóságot mutatott a környezeted?

A pénz csak bajt hoz. A pénz minden gonoszság forrása.

Spórolni kell a nehéz időkre. Ne költsd a pénzed, inkább rakd félre!

A gazdagok kapzsik. A gazdagok bűnözők. A gazdagok lopnak, csalnak, hazudnak. Mocskos gazdagok! Mind egyik börtönbe való!

A gazdagok a szegények verejtéke árán gazdagszanak meg.

Csak annyid legyen, amennyiből meg tudsz élni! Akinek több van, alávaló gazember!

A pénzért keményen meg kell dolgozni.

Nem fán terem a pénz.

Mit gondolsz, nekem a bőröm alatt is pénz van? Mit gondolsz, a pénz az utcán hever?

Nem lehetsz egyszerre gazdag és tisztességes.

A pénz nem boldogít. A gazdagok nem boldogok.

A pénz beszél, a kutya ugat.

A gazdagok egyre gazdagabbak lesznek, a szegények egyre szegényednek.

A mi fajtánk nem tud meggazdagodni.

Nem mindenki lehet gazdag.

Sosincs elég.

Nem engedhetjük meg magunknak. Nincs pénzem.

Álmodozz csak! Úgyse fog sikerülni. A bilibe lóg a kezed.

Mi van, ha mindez nem feltétlenül igaz??? Megtanították nekünk, hogy mit gondoljunk, hogyan érezzünk és cselekedjünk, ha pénzről van szó. Annak alapján, hogy kik vagyunk jelenleg és kikké akarunk válni a jövőben, dönthetünk arról, hogy ragaszkodunk –e továbbra is a másoktól kapott paradigmákhoz, melyek determinálják életünk vagy feladjuk őket. A döntés hatalma a miénk!

 

Fekete Ágnes

Több, mint 20 éve tartok programokat önismeret, emberismeret, hatékonyságfejlesztés, kommunikáció, változások kezelése és egyéb más témakörökben, valamint életviteli-életmódbeli tanácsokkal látom el azokat, akik hozzám fordulnak. Ha Neked is segítségedre lehetek, várom jelentkezésedet...

Témakörök
Ezekről is szó esik

Hasonló cikkek

Dől Hozzád a pénz?

„Akár bevalljuk magunknak, akár nem: pénz, illetve anyagi biztonság nélkül nem igazán lehetünk feltétlenül boldogok. Ahogy Woody Allen fogalmaz: a pénz jobb, mint a szegénység, már anyagi szempontból is…...

Készültem egy ajándékkal Neked!

Remélem, hogy hasznosnak fogod találni a kis könyvecskémet, amely segíthet elindulni Neked az EGÉSZ-SÉG felé!