A szúnyogok és a vadkempingezés

Vadkemping – Nyári nyavalyák 2.

2016-08-04 , Bejegyzés: Egészség
1

A vadkemping annyit jelent, hogy sátrunkat  – roppant vakmerő módon – nem kiépített kempingben  verjük fel. Rögtön felmerülhet bennünk az aggodalom: mi lesz velünk a “vizes blokk” és az ágyunk nélkül a sok szúnyog között?!

Vissza a természethez!

Vadkempingezni voltam nemrég: 3 napot és 2 éjszakát töltöttem a természet lágy ölén a Tisza partján. Ez rengeteg örömöt jelent. Na és kihívást is, amennyiben komforthoz szokott, elkényelmesedett városi puhányok vagyunk… A vadkemping annyit jelent, hogy sátrunkat  – roppant vakmerő módon – nem kiépített kempingben  verjük fel. Rögtön felmerülhet bennünk az aggodalom: mi lesz velünk a “vizes blokk”, azaz az angol WC, valamint hideg és meleg, csapból zuhogó víz nélkül… A szúnyogokkal hogyan fogunk kijönni ebben az ideiglenes, de néhány napig tartós kapcsolatban…? Hogyan bírjuk napokon át az olyan természeti jelenségeket, mint az esetlegesen erősen tűző nap, szélvihar, netán esőzés…? Mert elmenekülésről természetesen szó sem lehet, csak helytállásról, hiszen egyetértünk Rousseau immáron közhellyé vált jelszavával: Vissza a természethez! A vadkemping kiváló alkalom arra, hogy a civilizáció káros hatásaitól mentesítsük magunkat. Tegyünk úgy, mint a nagy francia felvilágosult gondolkodó, aki – bár apja órásmester volt – eladta még az óráját is, mint felesleges civilizációs eszközt. Vadkempingezés alatt számunkra is nélkülözhető nemcsak az óra, de a számítógép, a telefon, sőt még a sminkcucc is…

Viszont szükségünk  lesz “a” szappanra!

Ez a magyar bőrgyógyászok által létrehozott ember- és környezetbarát (!) univerzális készítmény szinte nélkülözhetetlen vadkempingezés és utazás során – mint a higiéniát biztosító alapcucc -, mivel használható mint arclemosó, szappan, tusfürdő és sampon is. Ha a természet lágy ölén is borotválkozni támad kedvünk: helyettesíti a borotvahabot. A legmakacsabb szennyeződést is eltávolítja s bőrünkről, de minden egyébről is.  Mivel lebomlása nem szennyezi a környezetet és emberi szervezetre káros vegyszermaradvány sem marad az edényeinket, ha ezzel mosogatunk: használhatjuk mosogatószerként, de mosószerként is! Ha horgászattal kötjük egybe a vadkempingezést, a halszagot is eltávolítja a kezünkről. Egyébként autónk ablakmosójába is tehetünk belőle: 2 pumpányi segítségével az ablakra kerülő bogarak nem kenődnek szét, azokat leoldja.

A szúnyogok fő célpontja nem Te vagy…

A szúnyogok kb. 1 hetes életük során leginkább a növények nedvével táplálkoznak. Csak egyszer-kétszer válnak vérszívóvá, mivel a vér leginkább a szaporodásukhoz szükséges, hogy életképes petéket rakhassanak le. Tehát kerüljük, ha tudjuk, a vérszomjas 3-4 napos, azaz középkorú  nőstény szúnyogokat…. “A” szappan – a bőrre kenve – távol tartja tőlünk ezeket a vérszívókat. Én inkább ezt kenem magamra, mint a “ki-tudja-mi- van-benne” szúnyogriasztókat… Ha pedig a szúnyogok gyorsabbak voltak, mint mi és már megcsíptek, mielőtt bekentük volna magunkat, akkor tegyük töményen  a szúnyog-és egyéb bogárcsípésre: csökkenti a viszketést.

Leégés, napszúrás

Naptejellenes napimádó vagyok, aki napozik melanóma ellen. Ha Te is, akkor viszont elengedhetetlen, hogy délben kerüljük a napot. Nekem ez kb. 10.30-tól 15.00 óráig tart: ekkor árnyékba húzódom.

napvédelem

Fokozatosan szoktassuk magunkat a naphoz és kerüljük el azt, hogy leégjünk! Ha mégis bekövetkezne: megoldás lehet “a” szappan, melyet eredetileg égési sérülésekre találtak ki. Kenjük be vele az égett bőrfelületet, hagyjuk rajta egy ideig, majd  – a vadkemping után a fürdőszobánk luxusát élvezve – zuhanyozzunk le szintén ezzel a készítménnyel. Zuhanyzás után is bekenhetjük magunkat vele vagy pedig választhatjuk a Mirtill krémet – ez utóbbinak kellemes hűsítő hatása (is) van!

Mit tegyünk, ha a nap “megszúrt” minket?

Javasolt a hűvös félhomály, ágynyugalom; napi többszöri, rövid, hideg vizes zuhanyzás vagy hideg vizes borogatás. A  tarkóra, halántékra kenjünk hűsítő Mirtill krémet. Hasznos lehet: krill olaj, lecitin, coral calcium, noni. Igyunk sok-sok tisztított vizet citrommal vagy C-vitaminos italporral.

Ha még nem próbáltad eddig ki a vadkempingezést, csak biztatni tudlak. A napfelkelte és naplemente élőben sokkal szebb, mint a filmeken… Az éjszakai csillagleshez csak fel kell emelned a fejed… A természet hangjait hallhatod a város zaja helyett… A hálózsákos- sátras éjszaka a friss levegőn, a tábortűz romantikája pedig pótolhatatlan…

 

Hozzászólások

Fekete Ágnes

16 éve tartok tréningeket önismeret, emberismeret, hatékonyságfejlesztés, kommunikáció, változások kezelése és egyéb más témakörökben; 11 éve pedig életmódbeli tanácsokkal látom el azokat, akik hozzám fordulnak. Ha segítségedre lehetek, várom jelentkezésedet...

Fekete Ágnes

16 éve tartok tréningeket önismeret, emberismeret, hatékonyságfejlesztés, kommunikáció, változások kezelése és egyéb más témakörökben; 11 éve pedig életmódbeli tanácsokkal látom el azokat, akik hozzám fordulnak. Ha segítségedre lehetek, várom jelentkezésedet...

AKTUÁLIS RENDEZVÉNYEK

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEK

 • Hogyan maradhatsz állandóan motivált?

  Hogyan maradhatsz állandóan motivált?

    Talán Téged is érdekel, hogy mi az állandóan motiváltnak tűnő emberek titka.  “Hogyan maradhatok állandóan motivált?” – kérdezték Sadhgurut. …Tovább »
 • Ébresztő!!!

  Ébresztő!!!

  Hogyan lehet 2023 életed egyik legjobb éve? Ha ráébredsz néhány dologra, amit persze tudsz már,  sokat segíthet… Ha kristálytisztán tudod, …Tovább »
 • A húsvéti locsolkodásról másképpen

  A húsvéti locsolkodásról másképpen

  Húsvét hétfőn elindulni locsolkodni? Apák és fiaik kényszerű kötelességnek élik meg vagy legyintenek rá, hogy ez korunkban már „lejárt lemez”. …Tovább »

LIKE-old Facebook oldalam hogy értesülj minden frissítésemről. Köszi!

BEZÁR