IMG_4706

Rizs-ológia

2016-07-17 , Bejegyzés: Egészség
2

Szenvedélyes rizsevő lettem. Ez nem rizsa… Balin heteken át, minden egyes nap fogyasztottam „nasi gorenget”, azaz sült rizst. Reggelire is. Jótékony hatásait megtapasztalva már értem a makrobiotikus tanács bölcsességét, mely szerint együnk minden nap rizst.
Vagy legalábbis hétfőnként! Rudolf Steiner, az antropozófia atyja a hét napjai mellé egy-egy bolygót társított. Steiner a gabonákkal is hasonlóan járt el és azt javasolta, hogy a hét minden napján együnk más-más gabonát. Ez egyébként a Waldorf-módszernek is a része. A hétfő (Hold) a rizs, a kedd (Mars) az árpa, a szerda (Merkúr) a köles, a csütörtök (Jupiter) a rozs, a péntek (Vénusz) a zab, a szombat (Szaturnusz) a kukorica, a vasárnap (Nap) a búza napja. Egyébként éppen 7 féle gabonát, azaz pázsitfűfélét ismerünk, egészen pontosan 7+1 –et: barna rizs, búza, árpa, köles, zab, kukorica, rozs+ hajdina. Ez utóbbi tulajdonképpen kétszikű fűféle, de a gabonákhoz hasonlóan szintén a magvait használjuk fel.
A rizs kiválóan helyettesíti a kenyeret. A gabonák közül a legkönnyebben emészthető. Általában véve is könnyen emészthető: étkezés után nem nehezedünk el tőle. Mivel gluténmentes, a lisztérzékenyek is fogyaszthatják.

Rizsteraszok

Rizsteraszok

Rizsföld Balin

Rizsföld Balin

Balin lenyűgözött a rizsföldek megnyugtató és egyedülálló látványa és az, hogy mennyi figyelmet igényel termesztése: kézzel és szemenként ültetik! Ez valószínűleg különös minőséget kölcsönöz neki. Szankszrit nyelven az „emberiség megtartójaként” emlegetik. A rizs méregtelenít, a véredényeket rugalmassá teszi. Gyógyító eledele lehet a rossz emésztéssel rendelkezőknek, nyugtatja az idegeket. Fokozza a meditatív képességünket.
A teljes gabonaszem olyan, mint egy „életkonzerv”: benne rejlik a majdani növény életfolyamatainak képessége. A makrobiotika ezért javasolja inkább a teljes gabonaszem fogyasztását a pelyhesítettel szemben.
Li Yu (8. századi híres teamester) a rizst, pontosabban a rizslevest (kínaiul: kondzsi) tekintette a legegészségesebb ételnek, amelyben a jin és jang energia tökéletes egyensúlyban van: “Minden ember az egészséget és a hosszú élet titkát kutatja, pedig az egészségnek és a hosszú életnek semmi titka sincs. Jómagam már régóta ismerem és minden reggel csak kondzsit eszem”.                                                                             Ha a paleolit étrend szerint táplálkozol, akkor most talán kételkedsz. Szendi Gábor szerint ugyanis a fogyasztásra nem ajánlott gabonafélék között szerepel…
Amiként „egyetlen szem rizs átbillentheti a mérleget és egyetlen ember eldöntheti egy egész nemzet sorsát” (Mulan J.), úgy legjobb, ha Te döntesz rizs-ügyben és általában arról, hogy mivel táplálod a tested… A táplálkozástudomány – néha egymásnak ellentmondó – irányzatai közötti tévelygés helyett egyszerűen csak figyeld a tested és az üzen… Megüzeni ezt is… Ha még nem érted az üzeneteit, ha egyenlőre még nem beszéltek egy nyelvet, szeretettel várlak ide: GYÓGYÍTÓ KAPCSOLAT ÖNMAGADDAL.

Hozzászólások

Fekete Ágnes

16 éve tartok tréningeket önismeret, emberismeret, hatékonyságfejlesztés, kommunikáció, változások kezelése és egyéb más témakörökben; 11 éve pedig életmódbeli tanácsokkal látom el azokat, akik hozzám fordulnak. Ha segítségedre lehetek, várom jelentkezésedet...

Fekete Ágnes

16 éve tartok tréningeket önismeret, emberismeret, hatékonyságfejlesztés, kommunikáció, változások kezelése és egyéb más témakörökben; 11 éve pedig életmódbeli tanácsokkal látom el azokat, akik hozzám fordulnak. Ha segítségedre lehetek, várom jelentkezésedet...

AKTUÁLIS RENDEZVÉNYEK

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEK

 • Hogyan maradhatsz állandóan motivált?

  Hogyan maradhatsz állandóan motivált?

    Talán Téged is érdekel, hogy mi az állandóan motiváltnak tűnő emberek titka.  “Hogyan maradhatok állandóan motivált?” – kérdezték Sadhgurut. …Tovább »
 • Ébresztő!!!

  Ébresztő!!!

  Hogyan lehet 2023 életed egyik legjobb éve? Ha ráébredsz néhány dologra, amit persze tudsz már,  sokat segíthet… Ha kristálytisztán tudod, …Tovább »
 • A húsvéti locsolkodásról másképpen

  A húsvéti locsolkodásról másképpen

  Húsvét hétfőn elindulni locsolkodni? Apák és fiaik kényszerű kötelességnek élik meg vagy legyintenek rá, hogy ez korunkban már „lejárt lemez”. …Tovább »

LIKE-old Facebook oldalam hogy értesülj minden frissítésemről. Köszi!

BEZÁR