Neked van mentorod

Neked van mentorod?

2018-03-15 , Bejegyzés: Ön-és emberismeret
2

Egyetlen sportolóról sem tudok, aki kijutott volna az olimpiára edzői segítség nélkül. Ha fejlődni akarsz a szakmádban vagy a magánéletedben, nélkülözhetetlen, hogy tükröket kapj, melyekben látod, hogy hol és min kell változtatnod! Neked van mentorod?

Milyen irányba halad az életed?

Ha továbbra is a jelenlegi pályán halad, akkor elégedett leszel? Elakadtál vagy nem haladsz olyan ütemben, ahogy szeretnél? Mindannyiunknak vannak vakfoltjaink és emiatt visszajelzésekre van szükségünk!

“Biztos vagyok benne, hogy akik senkitől sem tudnak tanácsot kérni, soha nem fogják maximálisan kihasználni a képességeiket.”– mondta Bob Nardelli (a Home Depot elnök-vezérigazgatója).  Azok az emberek, akik tanácsadáson/coachingon/konzultáción vesznek részt okos emberek. Éppen ezért értékelik azt, ha valakivel objektíven, őszintén és építő jelleggel beszélgethetnek arról, hogy miként hozhatják ki a maximumot az életükből. A tudás legnagyobb ellensége ugyanis nem a tudatlanság, hanem a tudás illúziója.

Fizika órán mindannyian hallottunk Sir Isaac Newton törvényéről, miszerint egy test mindaddig tehetetlen, azaz egyenes vonalú, egyenletes mozgást végez, amíg egy másik erőhatás nem éri! A  mentorod lehet az az erőhatás, mely kitéríti az életed a jelenlegi irányból és a vágyott irányba segít Téged. Jobb, ha Te veszed észre, hogy ideje kilépni a komfortzónádból és Te kezdeményezed a változást – esetlegesen egy mentor segítségével. Ha sokáig vársz, az Élet –  mely a folyamatos változásról szól – lök majd ki Téged onnan és az nagyon fájdalmas lehet… A stagnálás hanyatlást jelent és fejlődni jöttél..

Ki legyen a személyes tanácsadód / mentorod / elszámoltató partnered?

Akit tisztelsz, elfogadsz; akit hitelesnek tartasz. A mentorod olyan ember is lehet, akivel nem vagy személyes kapcsolatban. Lehet, hogy csak olvasol róla/tőle,  tanulmányozod  a gondolatait, megfigyeled a cselekedeteit, tanúja vagy az életének. (Kapcsolódó írás itt: Ki figyel Téged?)

Amennyiben ellenállást érzel a visszajelzések fogadásakor, segítségedre lehetnek az alábbi gondolatok:

 1. A visszajelzések nem azonosak a nagy betűs Igazsággal! Nem Szentírás, amit másik mond… Nem biztos, hogy megfelel a valóságnak… Mindössze egy másik személy tapasztalata, álláspontja. Előnye, hogy láthatod magad egy másik ember szemüvegén keresztül.
 2. A visszajelzések nem Rólad,  az emberről szólnak. Bizonyos tetteidről, döntéseidről. Ennyi.
 3. Rajtad múlik, hogyan reagálsz-e visszajelzésekre. Figyelembe veszed vagy sem? A Te döntésed!
 4. Mindig nézd meg, hogy ki ad Neked visszajelzést. Ha Te kéred a visszajelzést, olyan embertől kérd, aki az adott témában hiteles számodra. Előfordulhat, hogy a visszajelzés  arról az emberről szól, aki adja és nem Rólad! 
 5. Egy visszajelzés nem elég. Kérj több embertől “tükröt”!   Ismered a történetet a vakokról, akik ismerkednek az elefánttal? Az egyikük locsolócsőnek érzékeli, mert az ormányát fogja. A másik legyezőpáfrányhoz hasonlatosnak tartja, mert a fülét tapogatja. Aki az elefánt lábát öleli, annak  egy fatörzset idéz; aki a farkát fogja, az ostorhoz hasonlítja. Mindannyiuknak igaza van. A saját szempontjukból. A te számodra pedig a több különböző álláspont nagyobb rálátást, világosabb és teljesebb képet adhat! 

Mit tegyél, ha Tőled kérnek visszajelzést?

Ugyanannyira érezheted megtisztelőnek ezt a kérést, mint kellemetlennek. Légy tisztába azzal, hogy  segíted a másikat a fejlődésében, ha rávilágítasz valami olyanra, amire magától nem jönne rá… Én hálás vagyok azoknak a “bátraknak”, akik felhívták a figyelmemet magammal kapcsolatban valami addig nem nyilvánvalóra…

 Rémesen öltözöl! Dagadt vagy! Büdös a szád! Ha így érkezik hozzánk az “igazság”, nehéz befogadni és elviselni…  A “szendvics-módszert” javaslom. Két szelet kenyér , azaz két  dicséret, illetve pozitív tartalmú megjegyzés közé helyezd el a sajtot, azaz azt a visszajelzésedet, mely egy fejlesztendő területre hívja fel az illető figyelmét…  

Neked van mentorod?

Ha még nincs, legyen! Kérdezz meg bárkit, akit rendkívül sikeresnek tartasz, hogy van-e, vannak-e mentorai: igennel fog válaszolni. Ha ki akarod teljesíteni Önmagad, szükséged van mentorra/személyes tanácsadóra/elszámoltató partnerre, aki(k) segít(enek) kibontakoztatni a Benned szunnyadó képességeidet. 

Mit csinálsz 2022. szeptember 10-én (szombaton)? Vagy október 7-én (pénteken)? Bemutatom Neked a mentoraimat! 

Bár magam is mentor vagyok, természetesen nekem is vannak mentoraim, akik irányban tartanak … Ha nyitott vagy a világra és szívesen eltöltenél velem /velünk egy fél napot, várom mielőbbi visszajelzésedet, hogy vendégül láthassalak és biztosíthassak számodra helyet! Szeptember 10. vagy október 7. ? Melyik nap alkalmasabb Neked?

Hozzászólások

Fekete Ágnes

16 éve tartok tréningeket önismeret, emberismeret, hatékonyságfejlesztés, kommunikáció, változások kezelése és egyéb más témakörökben; 11 éve pedig életmódbeli tanácsokkal látom el azokat, akik hozzám fordulnak. Ha segítségedre lehetek, várom jelentkezésedet...

Fekete Ágnes

16 éve tartok tréningeket önismeret, emberismeret, hatékonyságfejlesztés, kommunikáció, változások kezelése és egyéb más témakörökben; 11 éve pedig életmódbeli tanácsokkal látom el azokat, akik hozzám fordulnak. Ha segítségedre lehetek, várom jelentkezésedet...

AKTUÁLIS RENDEZVÉNYEK

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEK

 • Hogyan maradhatsz állandóan motivált?

  Hogyan maradhatsz állandóan motivált?

    Talán Téged is érdekel, hogy mi az állandóan motiváltnak tűnő emberek titka.  “Hogyan maradhatok állandóan motivált?” – kérdezték Sadhgurut. …Tovább »
 • Ébresztő!!!

  Ébresztő!!!

  Hogyan lehet 2023 életed egyik legjobb éve? Ha ráébredsz néhány dologra, amit persze tudsz már,  sokat segíthet… Ha kristálytisztán tudod, …Tovább »
 • A húsvéti locsolkodásról másképpen

  A húsvéti locsolkodásról másképpen

  Húsvét hétfőn elindulni locsolkodni? Apák és fiaik kényszerű kötelességnek élik meg vagy legyintenek rá, hogy ez korunkban már „lejárt lemez”. …Tovább »

LIKE-old Facebook oldalam hogy értesülj minden frissítésemről. Köszi!

BEZÁR