blue_sky

A végtelen égbolt is a Tiéd lehet!

2019-09-17 , Bejegyzés: Gondolatébresztő
3

“Volt egyszer egy béka, aki  egész életét egy kútban töltötte. Minden alkalommal, amikor a kút nyílásán keresztül az égre nézett, azt gondolta: „Milyen kicsi az ég!”

Egyik nap jött egy tengeri teknős. Látta, hogy a béka a kút fenekén ül.

A béka észrevette, hogy a teknős kíváncsian méregeti, ezért nem tudott várni és azt mondta a teknősnek: „Igazán örömteli az életem a kútban! Mikor kiugrok a kútból, felmászom a külső korlátra. Mikor visszajövök, a kút valamely repedésében megpihenek. Ahogy úszom, a kút vize ellep, de a fejem fölötte pihen. Játszom a sárban, betemetem vele a lábam. Milyen csodálatos élet ez! Kérlek, gyere és tapasztald meg saját magad!”

A béka meghívására a teknős készült, hogy beugrik a kútba. De mielőtt megmozdította volna a bal lábát, a jobb lába fennakadt a korláton. Visszahúzódott a kút oldalához, és elkezdett mesélni a békának a tengerről.
A tengerről hallva a béka ledöbbent, és elkezdte felfogni a kútban töltött életének silányságát…..”

A történet Beihai (az Északi-tenger szelleme)  és Hebo (a Sárga folyó szelleme) között zajló párbeszédből származik a „Zhuangzi” című könyvből.
Hebo úgy gondolta, hogy nincs semmi, ami a Sárga folyóhoz fogható, amíg meg nem pillantotta a nagy tenger végtelenségét.
Beihai azt mondta Hebonak: „Nincs mód arra, hogy megvitassuk az óceánt egy kút alján élő békával a korlátozott környezete miatt. Nincs mód, hogy elmagyarázzuk a jeget a nyári rovaroknak, amik csak a saját évszakuk feltételeit ismerik.”

Tanulság: Ne legyél béka a kút alján aki csak egy kis részét látja az égnek a kút nyílásán át, amikor a végtelen égbolt is a Tiéd lehet!

 

Hozzászólások

Fekete Ágnes

16 éve tartok tréningeket önismeret, emberismeret, hatékonyságfejlesztés, kommunikáció, változások kezelése és egyéb más témakörökben; 11 éve pedig életmódbeli tanácsokkal látom el azokat, akik hozzám fordulnak. Ha segítségedre lehetek, várom jelentkezésedet...

Fekete Ágnes

16 éve tartok tréningeket önismeret, emberismeret, hatékonyságfejlesztés, kommunikáció, változások kezelése és egyéb más témakörökben; 11 éve pedig életmódbeli tanácsokkal látom el azokat, akik hozzám fordulnak. Ha segítségedre lehetek, várom jelentkezésedet...

AKTUÁLIS RENDEZVÉNYEK

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEK

 • Hogyan maradhatsz állandóan motivált?

  Hogyan maradhatsz állandóan motivált?

    Talán Téged is érdekel, hogy mi az állandóan motiváltnak tűnő emberek titka.  “Hogyan maradhatok állandóan motivált?” – kérdezték Sadhgurut. …Tovább »
 • Ébresztő!!!

  Ébresztő!!!

  Hogyan lehet 2023 életed egyik legjobb éve? Ha ráébredsz néhány dologra, amit persze tudsz már,  sokat segíthet… Ha kristálytisztán tudod, …Tovább »
 • A húsvéti locsolkodásról másképpen

  A húsvéti locsolkodásról másképpen

  Húsvét hétfőn elindulni locsolkodni? Apák és fiaik kényszerű kötelességnek élik meg vagy legyintenek rá, hogy ez korunkban már „lejárt lemez”. …Tovább »

LIKE-old Facebook oldalam hogy értesülj minden frissítésemről. Köszi!

BEZÁR