hindu temetési ceremónia

A tabutémák egyike a halál…

2016-01-17 , Bejegyzés: Élmények
2

A tabutémák egyike a halál. A másik a szex… Elfojtás és agyonhallgatás jellemzi mindkét témát. Osho azt mondja, hogy ha úgy érzed, hogy közelít a halál, éld meg azt és ne menekülj előle. A halál az örökkévalóba vezető ajtó…

2015. január 2-án közel somfordált hozzám a halál. Az M3-as autópályán 110 km-es sebességnél megcsúsztam, háromszor megperdültem, az első pördüléskor nekicsapódtam a korlátnak. „Csodás” volt a végkimenetel, ahogy maga az élmény is. Évek óta foglalkoztat, hogy milyen lehet az élet a halál után. “Hm, most megtudom?” – futott át rajtam azokban a pillanatokban, amikor közeledett felém a korlát és tudtam, hogy hiába csinálok bármit a kormánnyal, itt nem én irányítok.

Most Balin vagyok és próbálom beszippantani azt a természetességet, ahogy a halálhoz viszonyulnak… Itt nem szomorú, itt nem félelmetes… Természetes.

Megadatott, hogy jelen lehettem egy hindu temetési ceremónián. Senkit nem láttam sírni, viszont sokan mosolyogtak, nevettek. A hinduk úgy vélik, hogy bármikor készen kell állnunk a halálra, bármikor meghalhatunk és nincs ezzel semmi baj.

Ha valaki meghal, elhamvasztják. Ez is egy szertartás a sok közül.

A balinéz hinduk folyamatosan szertartásokat végeznek. Házasság, halál, születés, napi háromszori ima a házi templomban… Az igazi templomok mellett a „mini templomok” (dobozszerű ereklyetartók) a helyi életkép jellegzetes részét képezik, ott van az éttermekben, hotelekben, utcákon. Lépten-nyomon láthatóak a szentelt vízzel meghintett és füstölővel, egy csipetnyi étellel, valamint friss virágszirmokkal, gyümölcsökkel teli, pálmalevélből készített áldozati tálkák is: ezek felajánlások az isteneknek. Szó szerint lépten-nyomon láthatjuk őket: autókban, a tengerparton, a járdákon is, sűrűn egymás mellett.

IMG_4007

Nem minden esetben hamvasztják el a halottat közvetlenül a halála után. Ennek lehet az oka az, hogy nincs rá pénz, vagy mert a balinéz naptárt jól ismerő hindu pap szerint nem alkalmas az idő…

A hamvasztás tehát történhet már másnap, vagy pár nap múlva, esetleg hetekkel később, de olykor sokkal később is…. A meghalt személyt addig a házban tartják. Jeget tesznek alá, formaldehiddel tartósítják és ha tovább kell tartogatni, akkor műanyag csomagolóval tekerik körbe a testet, hogy ne terjengjen a szag. Ha sokkal később kerül sor a hamvasztásra, akkor addig átmenetileg el is földelhetik.

A hamvasztás előtti éjjel a halottat felravatalozzák a saját házában. Fehér színű bábot tesznek mellé. Ha férfi volt, akkor férfi alakot, ha nő, akkor női alakot. Ez ahhoz szükséges, hogy a halott lelket ott tartsa. Majd jön a “Holy Man”, aki nem pap, inkább valamiféle gyógyító, és megáldja a testet. A jelenlevők esznek, isznak, tradicionális énekeket énekelnek és szól a gamelán zene, azaz a tradicionális balinéz zene, amelyet sokféle hangszeren játszanak (xilofon, bambuszhangszerek stb.).

A halott közelében egészben sült malacokat helyeznek el. A malac nagyon fontos, az áldozat része. Véráldozat, a gonosz szellemek távol tartása miatt van rá szükség.

Körbegyűlnek a szomszédok, rokonok, barátok, falubeliek. A család gondoskodik italról és ételről. A háznál tiszteletüket tevő látogatók pénzt adnak, amelyet a bejáratnál az erre a célra elhelyezett kis dobozkába dobhatnak.

Egész éjjel tart a virrasztás, mindenki eszik, iszik. Majd a szűk család levetkőzteti a halottat a kertben, ahol az egész család megmossa az elhunyt testét. Fontos, hogy hozzáérjenek. Az orrába virágot tesznek, hogy a lélek érezze a finom illatot. A többi résztvevő kicsit távolabbról figyeli az eseményt.

Ezután fehér anyagba csavarják, majd másnap a hamvasztás helyére szállítják. A hamvasztás nappal történik. A hamvasztásra minden falunak van egy saját, erre a célra kijelölt helye. Jelen vannak a családtagok, barátok, rokonok, falubeliek és a hindu pap. Imádkoznak, rituálékat tartanak. A közeli családtagok fehér szalagokat viselnek a fejükön és a vállukon, egyébként színes ruhákat viselnek.

A halott testet egy baldahinnal viszik körbe. Erre azért van szükség, hogy a lelket “megzavarja” és ne maradjon a testben. A fehér szalag is ezért szükséges, ez segít “elkapni” a lelket. Ilyenkor a család egy része hazamegy és reméli, hogy a lélek követi őket, így a testet el tudják égetni. Meglepődve láttam, hogy – mielőtt a menet elindult volna -, a baldahin alá bemászott és a halottra terpesz ülésben ráült egy vidáman mosolygó ember…

IMG_4118

Olykor az is megtörténhet, hogy a lélek beleszáll valamelyik résztvevőbe, általában fiatal életkorú valakibe és az transzba esik. Ilyenkor ezt a személyt hazaviszi a család, hiszen benne van a halott lelke.

A halottégetés az általam látott ceremónián a „fehér tehénben” történt: az állatszimbólum a halott kasztját és nemét jelzi.

IMG_4151

A hamvasztás nemcsak magának a testnek az elégetését jelenti: szinte minden tárgyat, amelyet a halott birtokolt, elégetnek. Amikor hazamennek, lényegében semmi nem marad a meghalt személy után. Balin általában több generáció él együtt és nem halmoznak fel felesleges tárgyakat…

Amikor már majdnem vége az égési folyamatnak, sót szórnak rá, ez a tisztaságot szimbolizálja. Miután a halott elégett, a család összegyűjti a csontokat és a hamut, amit fehér színű anyagba tesznek, virágot tesznek rá, pénzt dobnak bele és beleengedik a tengerbe.

Nem sírnak. Ugyanis ha sírnak, a halott lelke láthatja, hogy a család szomorú, ezért maradni akar.

Várandós nők nem vehetnek részt az eseményen. A hamvasztás előtti estén eljöhetnek látogatni, hozhatnak adományokat, de a halott testét nem érinthetik meg. A temetésen pedig nem jelenhetnek meg, hiszen a halott lelke beleköltözhet a születendő gyermekbe és ezt senki sem szeretné.

A balinéz hinduk úgy tartják, hogy a hamvasztás után a lélek három napig a házban tartózkodik. Ezért erre a célra a nappaliban az asztalra ételt, kávét, arakot (helyi alkohol) tesznek, hogy legyen mit ennie. Majd három nap után a család adományokkal szimbolizálva elviszi a lelket a család saját templomába (minden háznak saját temploma van), ahol a hindu pap jelenlétében szertartást végeznek. Úgy tartják, hogy a meghalt lelkek itt élnek egy közösségben és feladatuk a templom rendben tartása.

Hozzászólások

Fekete Ágnes

16 éve tartok tréningeket önismeret, emberismeret, hatékonyságfejlesztés, kommunikáció, változások kezelése és egyéb más témakörökben; 11 éve pedig életmódbeli tanácsokkal látom el azokat, akik hozzám fordulnak. Ha segítségedre lehetek, várom jelentkezésedet...

Fekete Ágnes

16 éve tartok tréningeket önismeret, emberismeret, hatékonyságfejlesztés, kommunikáció, változások kezelése és egyéb más témakörökben; 11 éve pedig életmódbeli tanácsokkal látom el azokat, akik hozzám fordulnak. Ha segítségedre lehetek, várom jelentkezésedet...

AKTUÁLIS RENDEZVÉNYEK

LEGFRISSEBB BEJEGYZÉSEK

 • Hogyan maradhatsz állandóan motivált?

  Hogyan maradhatsz állandóan motivált?

    Talán Téged is érdekel, hogy mi az állandóan motiváltnak tűnő emberek titka.  “Hogyan maradhatok állandóan motivált?” – kérdezték Sadhgurut. …Tovább »
 • Ébresztő!!!

  Ébresztő!!!

  Hogyan lehet 2023 életed egyik legjobb éve? Ha ráébredsz néhány dologra, amit persze tudsz már,  sokat segíthet… Ha kristálytisztán tudod, …Tovább »
 • A húsvéti locsolkodásról másképpen

  A húsvéti locsolkodásról másképpen

  Húsvét hétfőn elindulni locsolkodni? Apák és fiaik kényszerű kötelességnek élik meg vagy legyintenek rá, hogy ez korunkban már „lejárt lemez”. …Tovább »

LIKE-old Facebook oldalam hogy értesülj minden frissítésemről. Köszi!

BEZÁR